STRIJKPLANK <ARRÊT CHEZ JULES>

Het zogenaamde strijkplankbaantje, in schaal 1/87, werd gebouwd voor een wedstrijd tijdens MOBEXPO 2016.


Alle benodigde materialen voor de bouw ervan werden ter beschikking gesteld door verscheidene leden en door MOBOV zelf.  Het ijzeren onderstel is, zoals werd voorgeschreven door de organisatie, een heuse strijkplank. Deze strijkplank werd voorzien van houtwerk waarop dan het eigenlijke baantje gebouwd werd.


Het gekozen onderwerp voor dit baantje stond vrijwel meteen vast: een stukje metersporige NMVB-tramlijn uit de regio Charleroi-La Louvière met een normaalsporige industriespoorlijn. De nagebouwde situatie is echter fantasie maar zeer herkenbaar en typisch voor deze streek met zijn (vroegere) kolenmijnen en staalindustrie. Deze ingrediënten werden meesterlijk samengevat in het minibaantje “Arrêt Chez Jules (SNCV)”.


Het tramspoor werd gelegd in PECO HOm rails en de enige wissel zorgt voor een afwisselend bedrijf met 2 trams. Dit wissel wordt omgelegd door middel van een eenvoudige trekker op de zijkant van het baantje.  Elektronisch werd het baantje voorzien van een pendelautomaat zodat de tram automatisch heen en
weer kan rijden. Het is echter ook mogelijk om deze automaat uit te schakelen en manueel met de  tram te rijden. De trams rijden analoog. De minimum boogstraal is uitgemeten voor een gelede BN-tram (NMVB reeks 6100).


Het hoger gelegen treinspoor is met Märklin K-rails gelegd en zo aangesloten dat er zowel met een wisselstroom- als met een gelijkstroom locomotief kan gependeld worden. Door simpelweg de draadjes juist aan te sluiten (AC of DC) kan er op het treinspoor analoog of digitaal gereden worden.

 

Voor de afwerking werden verschillende scenerymaterialen gebruikt: de steenweg bestaat uit Knauf gips en de bruggen zijn van Noch en Auhagen. De trambovenleiding is van Ferivan. De verlichting van het ganse baantje zelf gebeurt met een led strip in een aluminiumprofiel.

 

Na meerdere tentoonstellingen was het kleine baantje toe aan een lichte opfrissing: o.m. de bomen en de straatverlichting werden vernieuwd. Zo ging onze strijkplank naar de beurs “Mode meets Modelbouw” in Kapellen waarna we onze modelbouwactiviteiten noodgedwongen moesten stoppen
vanwege het gekende virus…


Aan de strijkplank “Arrêt Chez Jules (SNCV)” werd gewerkt door Frank, Joeri, Eddy, Roland, Stefan en Walter.