top of page

PANNEBERG INDUSTRIE

Historiek en opbouw:

De baan Panneberg industrie is ontstaan uit enkele modules van de oude Mobov baan “De Panne”. In het verleden stond hier eerst een kleine fabriek op; we noemden deze de “Marie Thumas” modules. Omdat we de baan een update wilden geven, verbouwden enkele leden deze modules en werd er tevens een uitbreiding voorzien.

Enkele van onze leden rijden graag met lange treinen. Om het spelelement te behouden werden er langere en nieuwe rangeersporen bijgebouwd.

Alle rails en wissels op het zichtbare gedeelte zijn Peco code 75. De vijfsporige fiddle-yard is in code 100 en kan zowel in zijn volledige lengte met doorgaande sporen als in een of twee helften met kopsporen, voor andere projecten, gebruikt worden.

 

Scenery:

Het thema op Panneberg industrie is een modern industriegebied; vandaar de toevoeging “Industrie” aan de naam. Het geheel ademt de hedendaagse sfeer van tijdperk 6 uit. Een van onze leden bouwde de twee loodsen die het beeld van Panneberg industrie beheersen. De trein kan deze loods in halfreliëf inrijden. Het overdekte losstation staat vooraan op de baan. Om het geheel meer beweging te geven hebben we ook het Faller Car System gebruikt. Op de parking van de chemische fabriek rijdt tussen de vrachtwagens een auto van de securityfirma.

De achtergrond van de baan bestaat uit lichtblauw geschilderde MDF-panelen dewelke in de bochten van de baan zijn meegebogen. De fries is voorzien van een ledverlichting in aluminium U-profielen.

 

Bediening:

Wisselaandrijvingen van Conrad worden analoog aangestuurd vooraan de baan door de rangeermachinist. Doorgaand verkeer wordt bediend door de machinist/wisselsteller aan de fiddle-yard. De ganse baan wordt bestuurd door een Ecos. Bediening met smartphone is mogelijk. Vooraan de baan kunnen de rangeerders ook gebruik maken van een handregelaar (Roco Maus). De beide machinisten staan in verbinding met een walkie talkie met oortje.


 

Deze baan was reeds te zien op

MOBEXPO Sint Niklaas (B) 2016

Modelspoorexpo Leuven (B) 2016

Euromodelbouw Genk (B) 2019

Mobov Tentoonstelling - Antwerpen (B) 2022

ModulH0rail - Mechelen (B) 2022

Panneberg industrie verscheen in Modelspoormagazine nr:...

 

Foto's Bruno Marschang

bottom of page